Tysk schäferhund

Valp tysk schäferhund

Enligt Svenska Kennelklubben registrerades det 1885 stycken tyska schäferhundar under 2018 detta göra schäfern till Sveriges näst populäraste hundras. Från och med den 1:e januari 2012 i Sverige byttes namnet schäferhund till det officiella namnet Tysk schäferhund.

Innehåll

 • Snabbfakta om Tysk schäferhund
 • Hundtyp: Vall – boskapshund
 • Användningsområden: populära som arbetshundar. De är kända för att vara lätta att träna och bra för att utföra uppgifter och följa instruktioner. De är särskilt kända för sitt polisarbete och det används den som skydds-, bevaknings- och räddningshund.
 • Fungera med barn: Ja
 • Arbetsvilja/Energi: Hög
 • Vikt: 20-40 kg
 • Ålder: 8-13 år

 • Jämför hundförsäkring
  Texten är inspirerad från SKK rasstandard för tysk schäferhund

Kampanjer med 20% rabatt hos:

Vanliga frågor om schäfer

🐕 vad kostar schäferhund?

Priset på en schäfervalp kan varier kraftigt men ett bra riktvärde är 15-20.000 kr. Priset avgörs främst på hur stamtavlan ser ut och vilket användningsområde hundvalpen ska ha senare i livet. En schäfervalp som ska användas i tjänst eller för avel är mycket dyrare och ligger i ett prisspann mellan 40 000 och 80 000 kr, enligt siffror från försvarsmakten. Du som ändå vill skaffa en schäfer men tycker det är för mycket pengar, då kan du ansöka om en omplaceringshund hos försvarsmakten. En omplaceringshund anses inte lämplig som tjänstehund men är ofta helt perfekt till sällskapshund, priset på en omplaceringshund på beror på hundens status och varier från inget till några tusenlappar.

🐕 vad är schäfer på engelska?

Schäfer på engelska är German shepherd dog (GSD)

🐕 vad heter schäfer på tyska?

På tyska heter schäfer Deutscher Schäferhunde

🐕 vad betyder schäfer på tyska?

”Schäfer” på tyska betyder fåraherde så Deutscher Schäferhunde kan direktöversättas till tysk fåraherde

🐕 kan man ha schäfer i lägenhet?

De korta svaret är JA. Men tänk på att en schäfer behöver både fysisk och mental motion för att mår bra.

🐕 när blir schäfer könsmogen?

En schäfer blir vanligtvis könsmogen när den är 6–15 månader gammal. Vilket märks på tikar som får det första löpet medan hanhundar får ett ökat intresse för tikar. Denna ålder brukar likställas med en människa i tonåren. Ta hand om oönskade beteenden genom positiv förstärkning. Straffa aldrig din hund när den gör någonting du inte tycker om utan uppmuntra istället det önskade beteendet.

🐕 är schäfer allergivänlig?

Allergen är de äggviteämnen, i päls och saliv, som utlöser symtomen hos personer med allergi. Beroende på mängden av allergenet som hunden utsöndra blir resultatet om du tål hunden eller inte, det har alltså inget med längd på pälsen eller vilken päls hunden har. När mättningar på allergenet har gjorts för schäfer så ligger det i mitten. Det innebär att de flesta med allergi reagerar på schäferhund.

🐕 varför har polisen schäfer?

Det finns drygt 400 polishundar och polisen letar efter hundar som har en skärpa samt både kamplust och försvarlust. Samtidigt så måste en polishund har förmågan att lära sig nya saker och en nyfikenhet att utforska. Alla dessa egenskaper har en schäferhund. Alla schäferhundar kan inte bli en polishund utan polisen testar precis som försvaret för att sorterar ut det absolut bästa schäferhundarna. Det är inte enbart Tysk schäferhund som används som polishundar, på polisen hemsida nämns exempelvis dessa raser: Boxer, Doberman, Labrador retriever och Rottweiler.

Intro om schäfer

Den tyska schäferhunden (på tyska: Deutscher Schäferhunde) är en ras av medelhög till stor arbetshund som har sitt ursprung i Tyskland. På engelska är rasens officiella namn German Shepherd Dog (GSD). Rasen hette innan Alsatian i Storbritannien från och med första världskriget fram till 1977 då rasens namn ändrades till German Shepherd. Trots det primitiva, vargliknande utseendet är schäferhunden en relativt modern hundras, med ursprung från 1800-talets slut. Schäfer är en herdehund framavlad ursprungligen för att valla får. Hundrasen är känd för sin styrka, intelligens, en lättlärd hund som gillar att utmanas. Tysk schäferhund används runt om i världen för många olika typer av arbete allt från ledarhund till folk med funktionshinder, sökning och räddningsarbete och är även väldigt populär hos både polis och militären till olika uppdrag.

Schäferhunden utnämndes till världens näst populäraste hundras enligt en stor internationell undersökning som FCI (Fédération Cynologique Internationale) genomförde 2012-13. I Sverige är det också den näst populäraste hundrasen efter Labrador retriever. I Sverige finns det en rasklubb som heter Svenska Schäferhundklubben, som kan allt om hundrasen.

Det finns en viss kritik när det kommer till avling av rasen där stammarna har avlats med en extremt sluttande topplinje (rygg) som orsakar dåligt gång i bakbenen. Detta kritiseras för att avvika från Max von Stephanitz ursprungliga ideologi om att Tysk schäferhund främst skulle avlas som arbetshundar och att uppfödare bör kontrolleras strikt att dessa stammar inte avlas på för att eliminera “felet”. Tysk schäferhund är framavlad främst för intelligens och sin kapacitet och arbetsförmåga som arbetshund.

Storlek och utseende hos tysk schäferhund

Tysk schäferhund är medelstora till stora hundar. Rasstandardhöjden i manken är 60–65 cm (24–26 tum) för hanar och 55–60 cm (22–24 tum) för tikar. Hundrasen ska ha en bastant och smidig kroppsbyggnad. Vikten hos en hanhund bör ligga mellan 30-40 kg och motsvarande hos en tikhund 22-32 kg.

Ögonen är medelstora och bruna. Öronen är stora och står upprätt, öppna fram och parallellt, men de dras ofta tillbaka under rörelse. En tysk schäferhund har en lång nacke, som lyfts upp när den är upphetsad och sänkt när han rör sig i snabb takt. Svansen är buskig och når ner precis till backen.

Pälstyp och pälsvård

Rasen har en dubbel päls som är nära och tät med en tjock underrock. Pälsen accepteras i två hårlagsvarianter, normalhårig (Stockhaar) och långhårig (Langstockhaar). Genen med långt hår är recessiv, vilket gör sorten med långt hår är mer sällsynta. Färgen är vanligtvis svart med rödbruna, bruna, gula eller grå tecken, enfärgat svart eller grå eller grå med mörkare skiftning. Pälsen består av täckhår och underull och kräver ingen speciell omsikt utöver borstning och kamning. Den långhåriga schäferhunden kräver dock lite mer pälsvård. I form av bad eller dusch max 3-4 gånger per år när pälsen blivit smutsig eller fett.

Intelligens

Tyska schäfer är avlade specifikt för deras intelligens. I ett forskningsprojekt vid Yale där hundrasers intelligens skulle mättas så rankade Stanley Coren tyska schäfer på andra plats. Tillsammans med deras styrka gör detta drag rasen önskvärd som arbetshund till polis eller som räddningshundar inom sjukvård och brandkåren, eftersom de snabbt kan lära sig olika uppgifter och tolka instruktioner bättre än andra hundraser.

Temperament och beteende

Schäfer är en aktiv hund som beskrivs som självsäker och samarbetsvillig, rasen präglas av en vilja att lära sig nya saker och känna ett syfte. De är nyfikna, vilket gör dem till en utmärkt vakthund men även lämplig för sökuppdrag. Det håller gärna ett extra öga på sin familj och kan bli överbeskyddande av sin familj/territorium. De är inte benägna att omedelbart bli vänner med främlingar. Hunden är mycket intelligent och skyddar sina ägare. Schäferhunden älskar sina ägare över allt annat, och som familjemedlem är den både en rolig lekkamrat till barnen eller träningskompis till husse/matte.

Schäferns historia

Schäfer är i grunden en vallhund vilket man kan förstå eftersom just ordet schäfer på tyska betyder fårherde. Hunden har sitt ursprung från några diverse typer av hundar som användes som vall- och gårdshundar under 1800-talet i Tyskland.

I samband med industrialiseringen i slutet på 1800-talets Tyskland, flyttade allt fler in till städerna i och med att lantbruksjobben blev färre. Med färre boskapsodlare, gjorde att vallhundarna blev allt mer överflödiga. Samtidigt började medvetenheten om vallhundarna som en mångsidig, intelligent hundras att öka. Max von Stephanitz, en före detta kavallerikapten och före detta student vid Freie Universität Berlin, Max hade en idé om att hundar skulle avlas för att arbetar. Han beundrade intelligensen och styrkan och hos de tyska infödda vallhundarna, men han hittade inte riktigt den som motsvarade enligt honom den perfekta arbetshunden.

Tyska Schäferföreningen grundas av Max von Stephanitz när hunden Horand von Grafrath inregistreras i hundregistret som första schäferhunden i Tysksland år 1899.

År 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen. När Max von Stephanitz var på en hundutställning och fick se en hund med namnet Hektor Linksrhein. Hektor var resultatet av några generationers avling på Tyska vallhund som enligt Max var precis det han tänkte hur en arbetshund borde vara. Han var imponerad av hundens styrka, intelligens, lojalitet och vackra drag. Max von Stephanitz köpte Hektor. Efter att ha köpt hunden bytte han namn på den från Hektor till Horand von Grafrath och kort därefter grundade Max; Verein für Deutsche Schäferhunde (Tyska Schäferföreningen). Horand registrerades som den första tyska schäferhunden till föreningens rasregister.

På kort tid växte Verein für Deutsche Schäferhundes redan år 1923 hade det 50.000 medlemmar. 1924 bildades den första Svenska Schäferhundklubben och 1905 stambokfördes den första schäfern i Sverige. Tidigt förstod man att dessa fysiskt starka och lättdresserade hundar var lämpade för olika uppdrag inom krigsmakten. Hemvändande soldater från 1:a världskriget berättade om schäferhundarnas hjältemodiga insatser och det blev upptakten till rasens enorma popularitet och spridning, en position som den har behållit än idag.

Adolf Hitler skaffade en tysk schäfer med namnet ”Prinz” 1921. Hitler som älskade hundens lojalitet och lydnad, utvecklade därefter en stor kärlek till hundrasen. Under 1900-talet andra hälft blev därför schäferhunden starkt identifierad av nazistiska Tyskland på grund av rasens förening med renhet och militarism.

Variationer av hundraser avlade på schäfer

Hundförsakring till East European Shepherd
Östeuropeisk Schäfer (Vostotjnoevropejskaja ovtjarka) Östeuropeisk Schäfer/East-European Shepherd (på ryska: Восточно-европейская овчарка) är en framavling från den tyska schäfern som föds upp i fd Sovjetunionen med syftet att skapa en större, köldtålig version av den tyska schäfern, den är inte lika kraftfull och bastant i sin kroppsbyggnad jämfört emot den tyska schäferhund men och har blivit en av Rysslands mest populära hundraser.

Hundförsäkring till king shepherd
King Shepherd är en variant av den tyska schäfern som föds upp i USA och dess uppfödare hoppas kunna korrigera de fysiska deformiteter med sluttande topplinje (rygg) som har avlats på den ursprungliga rasen.

shiloh shepherd - försäkra min hund
Shiloh Shepherd Är ytterligare en variation av schäfern som föds upp i USA, rasen försöker korrigera beteendemässiga och mentaliteten som finns hos moderna tyska schäferhundar som utvecklats under tidsperioden 1960- och 1970-talet. Shiloh Shepherd har erkänts som egen ras av American Rare Breed Association sedan 1990.

Vit schäfer
White Shepherd (vit schäfer) Uppfödda i USA. eftersom den helvita tyska schäferhunden förbjöds i sitt ursprungliga Tyskland, men i USA och Kanada fick färgen en popularitet och en rasklubb bildades specifikt för vitfärgade schäferhund, och fick namnet det officiella namnet White Shepherd. Rasen är erkänd som en egen ras av United Kennel Club. Är ej godkänd av Svenska Kennelklubben eller FCI. (OBS! ska inte blandas ihop med Vit herdehund )

vit herdehund
White Swiss Shepherd Dog (Vit herdehund) Vit herdehund (franska: Berger Blanc Suisse, tyska: Weisser Schweizer Schäferhund, italiensk: Pastore Svizzero Bianco) är en variation av den tyska schäfern som är uppfödd i Schweiz, den härstammar från den amerikanska White Shepherd (vit schäfer). Rasen erkändes så sent som 2000 av Svenska Kennelklubben (SKK) som en egen ras. Den skall inte förväxlas med White Shepherd (vita tyska schäferhundar) som varken godkänns av Svenska Kennelklubben eller FCI.

Hälsa

Det finns en generell bild av att schäferhunden skulle vara ”sönderavlad” och därför bli sjukare än andra hundraser. Detta är en felaktigt bild och stämmer inte alls. Hunden placeras av försäkringsbolagen i mellanprisgruppen (gruppindelningen baseras på hur ofta hundar behöver uppsöka veterinärvård – så schäfern är verken sjukare eller friskare än andra raser ). För att du ska ta hand om din bästa vän rekommenderas att införskaffa en försäkring till schäfer – för att slippa överraskning av höga veterinärkostnader om din hund skulle bli sjuk.

Försäkringsbolaget Agrias gör så kallade ”breed profiles” en kartläggning av det vanligaste sjukdomarna som förekommer hos rasen. Tyska schäferhundar ligger en bit över genomsnittet sett till antal veterinärbesök jämfört emot alla andra raser. Sjukdomar relaterade till rörelse/skelett och hudsjukdomar så är schäfern överrepresenterad. Eftersom rasen är vanlig som tjänstehund, kan det vara en delförklaring till den ökade skadefrekvensen i rygg och leder. Medellivslängden för en tysk schäfer är 11 år vilket är normalt för en hund av deras storlek.

Vanliga sjukdomar

En vanlig sjukdom hos rasen är höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) vilket är tillväxtrubbningar som leder till benpålagringar i armbågsleden och höftleden som kan få hunden att uppleva smärta senare i livet och kan orsaka artrit. Andra vanliga sjukdomsbesvär för schäfern är:

 • Rörelseapparaten (skelett och leder)
 • Hud
 • Mag och tarmsymtom

Det finns dock sätt att hjälpa till att förhindra höft – och armbågsledsdysplasi. De första man ska tänka på är att köpa från en bra uppfödare som inte avla på sjuka hundar, säkerställa att ge dem en hälsosam kost och begränsa utövning av hoppning eller väldigt fysisk lek. Ge gärna extra kalcium men även Omega-3-fettsyror såsom eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaen. Kalciumnivåer är viktiga för att utveckla ett starkt skelettsystem och hjälpa till att förebygga ortopediska sjukdomar.

Hundförsäkring – Tysk schäferhund

Bästa försäkringen till schäfer se vår jämförelse av det olika försäkringsbolagen. Vi har valt rasen Tysk schäfer och hane när priset räknats fram. Vi har inte valt att inkludera några rabatter. För ett exakt pris vänligen tryck på ”räkna pris” eftersom priset kan påverkas vart du bort i landet samt kön och om hunden är registrerad i SSK.

FörsäkringTecknaBetygVeterinärvårdSjälvriskPris – Årskostnad
ManyPets Premium ikon till knapp hundförsäkring Räkna pris5140.000 krfast från 0 kr
rörlig 15-25%
4176 kr
ManyPets Standardikon till knapp hundförsäkring Räkna pris4,860.000 krfast 1500 kr
rörlig 15-25%
3168 kr
Moderna Enkelikon till knapp hundförsäkring Räkna pris3,530.000 krfast 900 kr
rörlig 15-25%
2904 kr

Mindre förekommande sjukdomar

Tysk schäferhund får sällan öroninfektioner, eftersom denna ras är välkänd för hyperaktivitet av dess cerumenproducerande körtlar (som producera vax och håller öronen rena). Andra sällan förekommande sjukdomar är:

 • Hjärta
 • Nedre luftvägar
 • Kloskador
 • Hormonella systemet

Rekommenderade kennlar

En schäfer är en riktig familjehund. De älskar vatten, motion och hoppa runt på en stor tomt. De är mycket sociala och beskydda sin familj, vilket betyder att man som familj bör gillar att röra på sig. Schäfern är ingen hund för dig som tycker om att ligga på sofflocket. Hunden kommer även behöva en hel del kärlek och gos såklart. De älskar leken apport, vilket kan förklaras om man tänker på dess dess ursprung som vallhund. Söker du efter en bra uppfödare för schäfer så erbjuder SKK en tjänst ”köpa hund”, med rätt strikta regler angående vem som får ta del av tjänsten.

Ett urval av rekommenderade kennlar för schäfer är:

Hundnamn

Det finns flera kända personer som ägt en schäfer, vi har tidigare nämnt Adolf Hitler andra kända schäferägare är: Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, Jerry Williams och Lena Nyman. Som alla varit stolta schäferägare.

Populära hundnamn i Sverige – så döper svenskarna sina valpar
 • Molly
 • Bosse
 • Doris
 • Sigge
 • Bella
 • Elsa
 • Rex
 • Stella
 • Milo
 • Bamse
5 1 vote
Ditt betyg
Tysk schäferhund
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Ditt betyg :
     

Kanon-artikel!

Rulla till toppen