Welsh corgi cardigan

welsh-corgi-cardigan-valp

Welsh corgi cardigan antas vara den äldsta av de två corgi-varianterna. Man tror att den funnits sedan 1000-talet i Wales, där den använts som gårds- och vallhund. Särskilt som boskapsvallare ansågs den vara ovärderlig. De båda corgivarianterna torde ha en gemensam historisk bakgrund och korsningar mellan varianterna har varit relativt vanliga. Fram till år 1934 då rasen welsh corgi delades upp i varianterna pembroke och cardigan.

Innehåll

Storlek och utseende

Corgi cardigan är en låg men lång hund med upprättstående öron och en rävborstsvans (tillskillnad från welsh corgi pembroke födds med stubbsvans). Den amerikanska kennelklubben kalla den lite skämtsamt för “Schäfer på korta ben – Alsatian on short legs”. De finns i flera färgvariationer, från enfärgat rött till det populära blue-merle-mönstret, sobel, fawn eller svart med tanteckning, med eller utan vita tecken på ben, bröstkorg och hals, något vitt på huvud och nos är tillåtet men får inte vara dominant. Andra inofficiella färger kan förekomma, såsom röd merle.

En genomsnittlig corgi cardigan är cirka 25 till 30 cm (10 till 13 tum) i mankhöjd och väger från 14 till 17 kg (30 till 38 pound) för hanar och 11 till 15 kg (25 till 34 pound) för tikar. Livslängden är 12–16 år.

Pälsvård

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur. Pälsen skall vara kort, hård och ha god underull. Den skall vara motståndskraftig mot väder och vind.

Intelligens & Temperament

Welsh corgis cardigan är framsprungen ur en lantbruksmiljö med mycket liv och rörelse, med många uppgifter och mycket att ha tillsyn över och de har visat sig vara utmärkta sällskapsdjur. Corgi cardigan är tillgiven, hängiven följeslagare som också kan vara vaksamma och bra vakthundar. Welsh corgis cardigan är en livlig och pig hund. Rasen upplevs som vaken, energisk, intelligent men samtidigt lugn. Rasen är inte skygg, rädd eller aggressiv. De fungerar bra med barn och andra husdjur som det är uppväxta med, men se upp så hunden inte börja valla övriga familjemedlemmar. Rasen är en så kallad heeler (vallar genom att nafsa boskapen i bennen/baken), lär bort detta beteende redan från valpstadiet. Corgis cardigan är uppfödda för att arbeta och valla större djur än sig själva, detta kan göra de till väldigt viljestarka och självständiga i humöret.

Historia

De båda corgivarianterna har ställds ut på lantbruksutställningar från mitten av 1800-talet, men det var först 1925 som de blev erkänd som hundras. Pembroke och cardigan listades ursprungligen som en ras av The Kennel Club i Storbritannien 1925, men förklarades som separata raser 1934. Corgi Club i Storbritannien grundades i december 1925 i Carmarthen i södra Wales. Det rapporteras att de lokala medlemmarna gynnade pembroke-rasen, så en klubb för cardigan-entusiaster grundades ett år senare (1926). Båda grupperna har arbetat hårt för att säkerställa att utseende och typ av ras standardiseras genom noggrann selektiv avel. Pembrokes och Cardigans erkändes officiellt av Kennelklubben i UK 1928 och klumpades samman under rasnamnet Welsh Corgis. År 1934 erkändes de två raserna individuellt och visades separat som två hundraser.

Den första svenska hunden av rasen welsh corgi cardigan registrerades 1963 i Sverige. Detta var samma år som Svenska Corgisällskapet numera Svenska Welsh Corgi Klubben grundades. Den svenska cardiganpopulationen är numerärt liten i dagsläget. Dock har rasen vunnit i popularitet och registreringssiffrorna har ökat det senaste åren. En positiv utveckling är att det tillkommit många nya uppfödare. Rasen bland uppfödarna har spridit sig över hela landet från att tidigare ha varit vanligare i sydöstra Sverige.

Hälsa

Welsh corgis cardigan är varken mer eller mindre sjuk än andra raser. De har inga kända sjukdomar specifika för rasen men kan som alla hundar drabbas av diverse sjukdomar som är vanligt hos hundar. De vanligaste dödsorsakerna för rasen enligt top10petinsurance.com.au var cancer (28,3%), ålderdom (24,6%) och neurologiska störningar (15,2%).

Det är vanligare hos en corgis cardigan med problem med den intervertebrala skivan som leder till sjukdomen Intervertebral disc disease* (IVDD). På grund av degenerationen av skivorna leder det till smärta och neurologiska problem. Detta beror troligen på att corgis cardigan är en dvärg (kondrodysplastisk) ras. Sjukdomen IVDD är mycket vanligare i småstora raser, såsom taxar. Det är därför viktigt att skaffa en hundförsäkring så du och din hund kan vara leva ett liv utan oro för veterinärkostnader.

*källa: https://www.embracepetinsurance.com/breed/pembroke-welsh-corgi-pet-insurance

Hundförsäkring – Welsh corgi cardigan

Bästa försäkringen till corgi enligt vår jämförelse av det olika försäkringsbolagen. Vi har valt rasen welsh corgi cardigan och hane när priset räknats fram. Vi har inte valt att inkludera några rabatter. För ett exakt pris vänligen tryck på räkna pris eftersom priset kan påverkas vart du bort samt om kön och om hunden är registrerad i SSK.

FörsäkringTecknaBetygVeterinärvårdSjälvriskÅrskostnad
ManyPets Premium ikon till knapp hundförsäkring Räkna pris5140.000 krfast från 0 kr
rörlig 15-25%
4296 kr
ManyPets Standardikon till knapp hundförsäkring Räkna pris4,860.000 krfast 1500 kr
rörlig 15-25%
3228 kr
Moderna Enkelikon till knapp hundförsäkring Räkna pris3,530.000 krfast 900 kr
rörlig 15-25%
3462 kr

Welsh corgi cardigan rekommenderade kennlar

En welsh corgi cardigan är en riktig trevlig och aktiv krabat. Hunden kommer även behöva en hel del kärlek och gos såklart. Söker du efter en bra uppfödare för welsh corgi cardigan så erbjuder SKK en tjänst “köpa hund“, med rätt strikta regler angående vem som får ta del av tjänsten.

Ett urval av rekommenderade kennlar för welsh corgi cardigan är:

0 0 votes
Ditt betyg
Welsh corgi cardigan
Prenumerera
Notifikation om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Rulla till toppen